Система контролю якості НАССР

НАССР (від. англ. Hazard Analysis and Critical Control Points) – це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках.

 

Ця система ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, які є визначальними для безпеки харчових продуктів. Її застосовують практично в усьому світі як надійний захист споживачів від небезпек, які можуть супроводжувати харчову продукцію. В Україні застосування такої системи є обов’язковим для всіх підприємств, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів.
Крім того, це інструмент, який можна застосувати до широкого кола простих і складних операцій, він не обмежується великими організаціями. Одна з основних цілей впровадження системи НАССР – забезпечення безпеки харчової продукції та кормів на всіх етапах харчового ланцюга «з поля – до столу».

Таким чином, суть системи НАССР полягає в здійсненні контролю за безпекою харчових продуктів і виявлення потенційної небезпеки (біологічної, хімічної, фізичної).
Впровадження цієї системи в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р № 771/97-ВР «Про основні засади та вимоги до безпеки харчових продуктів» та від 18.05.17 р № 2042-VIII «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продуктах, кормах, побічних продуктах тваринного походження, здоров’я і благополуччя тварин».

Так, Законом України № 771 встановлено вимоги до впровадження систем управління безпечністю харчової продукції згідно з принципами системи НАССР. Такий обов’язок покладено безпосередньо на оператора ринку (ст. 20, 21 ЗУ № 771).
Закон № 2042 більше стосується контролю / перевірок. Його дія поширюється, зокрема, на суспільні відносини, пов’язані із здійсненням держконтролю за діяльністю операторів ринку, які займаються виробництвом та / або обігом харчових продуктів, кормів, в тому числі ввезенням / пересиланням на митну територію України харчових продуктів і / або кормів, з метою перевірки такої діяльності на відповідність законодавству про харчові продукти (ст. 3 ЗУ № 2042).

Згідно з наказом ДП «УкрНДНЦ» від 31 жовтня 2019 р. № 340 в Україні з 01 грудня 2019 року набув чинності національний стандарт ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до організацій харчового ланцюгу» на заміну ДСТУ ISO 22000:2007(ISO 22000:2005, IDT), який втрачає чинність з 01 липня 2021 року.

Також, з 01 грудня 2019 року надано чинності національним стандартам, які встановлюють вимоги до програм-передумов для різних ланок харчового ланцюга, та застосування яких є обов’язковим під час запровадження вимог ДСТУ ISO 22000:2019 (ISO 22000:2018, IDT):

– ДСТУ ISO/TS 22002-1:2019 (ISO/TS 22002-1:2009, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів Частина 1. Виробництво харчових продуктів» – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-2:2019 (ISO/TS 22002-2:2013, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 2. Громадське харчування» – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-3:2019 (ISO/TS 22002-3:2011, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 3. Сільське господарство» – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-4:2019 (ISO/TS 22002-4:2013, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 4. Виробництво пакування для харчових продуктів» – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22002-6:2019 (ISO/TS 22002-6:2016, IDT) «Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 6. Виробництво кормів і харчових продуктів для тварин» – Вперше;
– ДСТУ ISO/TS 22003:2019 (ISO/TS 22003:2013, IDT) «Системи управління безпечністю харчових продуктів. Вимоги до органів, що забезпечують аудит і сертифікацію систем управління безпечністю харчових продуктів» – на заміну ДСТУ-П ISO/TS 22003:2009.

Усі стандарти прийнято методом підтвердження, тобто мовою оригіналу. Проектом Програми національної стандартизації на 2020 рік передбачено розроблення та видання стандартів стосовно систем управління безпечністю харчових продуктів методом перекладу.

Орган сертифікації систем управління ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» має акредитацію НААУ у сфері сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів на відповідність ISO 22000:2018 у категоріях С (виробництво харчових продуктів), D (виробництво кормів для тварин), Е (громадське харчування), К (виробництво (біо) хімікатів).

Сертифікацію системи управління безпечністю харчових продуктів підприємства здійснюють на добровільній основі, з метою демонстрації її відповідності нормативним вимогам, гарантування безпечності продукції та підвищення довіри з боку замовників, споживачів та органів контролю.

Для «Поліських Делікатесів» така система є не обтяжуючим фактором, а ще одним доказом абсолютної якості виробництва смачної сиров’яленої продукції лише з найкращого, свіжого м’яса та використання виключно натуральних інгредієнтів. Це вже оцінили споживачі, які куштували нашу продукцію в кафе, барах чи ресторанах, а потім купували її у більших об’ємах з магазинів, супер-маркетів, або безпосередньо на цьому сайті. Спробуйте і Ви!

Рубрики: Виробництво

Залишити коментар

Ваша електронна адреса не буде опублікована. Обов’язкові поля позначені *